Obserwatorzy

Jeśli podoba Ci się mój blog dołącz do grona obserwatorów i osób lubujących go na Facebooku, również możesz śledzić mnie w Instagram ;))
Współpraca/e-mail: sgeorgiev@op.pl

If you like my blog, join the observers and people who like it on facebook ;))
Contact me: e-mail/ sgeorgiev@op.pl

czwartek, 19 września 2013

Delicious

Witam wszystkich! Dziś mam dla Was przepis na tartę w wersji "na słono". Kilka postów wcześniej robiłam tartę z borówkami i kremem waniliowym, a dziś na obiad dla rodziny postanowiłam zrobić tartę z cukinią, świeżymi pomidorami i z serem mozzarella ;)). W internecie możecie znaleźć bardzo dożo różnych przepisów na tartę, ja troszeczkę pozmieniałam składniki, dodałam to co lubię i wyszła super! Oto przepis na tartę dla rodziny 4 osobowej.


Składniki:

2 szklanki mąki pszennej  
szczypta soli 
3/4 kostki (150 g) schłodzonego masła  
1 jajko 
2 łyżki śmietany


Farsz: (to co na wierzchu tarty)
2-3 duże cukinie 
2-3 pomidory
1 opakowanie sera mozzarella

Masa jajeczna:

1 łyżka soli  
jajka 
sól, pieprz 
zioła 
1 łyżka śmietany
ja dodałam jeszcze bardzo drobno posiekane 3 ząbki czosnku oraz jedną mała cebulę by nadać mocniejszego smaku.  



Cukinie zostały podsmażone lekko na patelni 



Masa jajeczna z wszystkimi składnikami wymienionymi wyżej.









Sposób przygotowania:


1.Składniki ciasta posiekaj i szybko zagnieć. 
2.Rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy, formując koło trochę większe niż średnica formy. 
3.Ciastem wyłóż dno i boki formy, odetnij zwisające resztki ciasta. 
4.Spód nakłuj widelcem i wstaw na 30 minut do lodówki. 
5.Piecz około 15 minut w temp. 180°C. 
6.Cukinie pokrój na plasterki i smaż na patelni do puki nie będą zarumienione  7.Odstaw do ostygnięcia. 
8.Śmietanę ubij z jajkami, solą, pieprzem, przyprawami (+ jeśli chcesz moje składniki czyli bardzo drobno posiekany czosnek i cebulka) .
9.Cukinie rozłóż na podpieczonym cieście, przekładając ją pokrojonymi wcześniej w plastry pomidorami dodaj równiez pokrojony w kostke ser mozzarella.
10.Zalej masą jajeczną całą tartę, piecz przez 30 minut w temp. 180°C by masa jajeczna ścięła się. 
11.Możesz podać na ciepło lub na zimno.
  

























GOTOWE! 
SMACZNEGO!

15 komentarzy:

  1. Uwielbiam tarty :) ja ostatnio robiłam z kurczakiem i brokułami :) pozdrawiam ;)

    http://silesianfashionfreak.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. ojeju, wygląda bardzo smakowicie! :D obserwuję i zapraszam do siebie ;)
    www.mrsvain.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bosko, a mnie dzisiaj dopadła chandra i zrobię tylko grillowaną karkówkę dla T :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, wygląda pysznie! Ale mi narobiłaś smaka ;-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Yummy! Rewelacyjny blog, ciekawe posty, magiczne zdjęcia i piękna prowadząca – czego chcieć więcej?
    Z chęciom zostaję na dłużej I czekam na więcej!


    Pozdrawiam,
    Katherine Unique

    Bloglovin


    OdpowiedzUsuń
  6. mnia m mniam pysznie to wygląda, robiłam kiedyś tarte z łososiem i była pycha ...
    pozdr

    OdpowiedzUsuń
  7. thank you so much for your love! ♥
    followed back! :)
    keep in touch
    xoxo
    Cecilia

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda super ! Wykorzystam przepis na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  9. awesome post
    looks very yummy
    wanna follow each other via gfc and bloglovin
    kisses
    GlamourZONE

    OdpowiedzUsuń
  10. Looks delicious :D

    xoxo
    www.its-dash.com

    OdpowiedzUsuń