Obserwatorzy

Jeśli podoba Ci się mój blog dołącz do grona obserwatorów i osób lubujących go na Facebooku, również możesz śledzić mnie w Instagram ;))
Współpraca/e-mail: sgeorgiev@op.pl

If you like my blog, join the observers and people who like it on facebook ;))
Contact me: e-mail/ sgeorgiev@op.pl

środa, 8 lipca 2015

BulgarianFood

Dla odmiany nic nie będę pisać na temat ubrań, nowości itp. Dziś zajmę się jedzeniem. To kolejna dziedzina którą uwielbiam.
Przedstawie Wam trzy bułgarskie potrawy, które często robię w domu gdy brakuje mi urozmaicenia w kuchni. Co roku jeżdżąc do Bułgarii obowiązkowo zaopatruję się w przyprawy, które są niezbędne do wykonania poniższych dań ponieważ nadają im charakterystyczny aromat i niepowtarzalny, ciężki do podrobienia smak. Bułgarska kuchnia ma baaaardzo dużo genialnych potraw niestety nie będę ich tu wszystkich wymieniać bo jest ich po po prosu za dużo. Najlepiej przyjechać do Bułgarii i samemu sprawdzić :D ;))
Kuchnia ta jest bardzo podobna do Greckiej czy Tureckiej jednak każde z tych krajów mają swoją odrębną recepturę przygotowania. 



Oto kilka przepisów

Bułgarski chłodnik TARATOR szybki, zdrowy, idealny na gorące dni


Składniki: 1.Świeże ogórki
2.Koperek
3.Jogurt naturalny lub kefir
4.Czosnek
5.Orzechy włoskie

Przygotowanie:
Ogórki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Do większej miski przekładamy jogurt, dodajemy pokrojone ogórki, posiekany czosnek, koperek (zostawić trochę do ozdoby) i oliwę.
Zupę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby dobrze się schłodziła.
Przed podaniem chłodnik posypujemy orzechami. Do każdej miseczki, w której go podamy, wkładamy 1-2 kostki lodu. Na koniec zupę skrapiamy oliwą i ozdabiamy koperkiem oraz pokrojonymi orzechami włoskimi.


Smażona cukinia po bułgarsku:


Sposób przygotowania

Cukinie oczyszczamy, solimy, oprószamy mąką. Smażymy do 10 minut z obu stron. Jogurt doprawiamy zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Mieszamy i schładzamy. Podajemy cukinię polaną sosem.


Musaka 

Składniki:

1.mięso mielone wieprzowe, 0.5kg 
2.ziemniaki, 10 szt 
3.cebula, 1 szt 
4.czosnek, 0.5 główki 
5.przecier pomidorowy, mały słoiczek 
6.jogurt, 1 duży 
7.przyprawy:chili,zioła prowansalskie,papryka słodka,pieprz sól,kminek 8.mielony,vegeta, po 1 łyżeczce 
9.jajka, 3-5 szt 

Przygotowanie:

1.Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę z wyciśniętym czosnkiem. Wrzucić mięso i dalej smażyć (ok.10 min.). Pokroić w grubą kostkę ziemniaki, dodać do mięsa, dolać troszkę wody i dusić pod przykryciem aż ziemniaki lekko zmiękną (ok.10 min). Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy, przyprawy i dobrze wymieszać.

2.Jogurt (ja robię z jogurtem greckim) dobrze wymieszać z 3-5 jajkami. Mięso wylać do naczynia żaroodpornego lub blaszki. Na górę jogurt roztrzepany z jajkami i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 35- 40 min aż góra się zarumieni. U mnie uwielbiają do tego sałatkę grecką ale może być dowolna.



SMACZNEGO! ;))




3 komentarze:

  1. Chłodnik i cukinię zrobię na pewno, bo planowałam poszukać przepisów na te dania, a tu prosze, podstawiłaś mi pod nos :)

    Buziaki z Polski :*:*:* M.
    hipnature.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Już taka późna pora a Ja się głodna zrobiłam! Wszystko wygląda pysznie!
    Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń