Przedstawie Wam trzy bułgarskie potrawy, które często robię w domu gdy brakuje mi urozmaicenia w kuchni. Co roku jeżdżąc do Bułgarii obowiązkowo zaopatruję się w przyprawy, które są niezbędne do wykonania poniższych dań ponieważ nadają im charakterystyczny aromat i niepowtarzalny, ciężki do podrobienia smak. Bułgarska kuchnia ma baaaardzo dużo genialnych potraw niestety nie będę ich tu wszystkich wymieniać bo jest ich po po prosu za dużo. Najlepiej przyjechać do Bułgarii i samemu sprawdzić :D ;))
Kuchnia ta jest bardzo podobna do Greckiej czy Tureckiej jednak każde z tych krajów mają swoją odrębną recepturę przygotowania.
Oto kilka przepisów
Bułgarski chłodnik TARATOR szybki, zdrowy, idealny na gorące dni
Składniki: 1.Świeże ogórki
2.Koperek
3.Jogurt naturalny lub kefir
4.Czosnek
5.Orzechy włoskie
Przygotowanie:
Ogórki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Do większej miski przekładamy jogurt, dodajemy pokrojone ogórki, posiekany czosnek, koperek (zostawić trochę do ozdoby) i oliwę.
Zupę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby dobrze się schłodziła.
Przed podaniem chłodnik posypujemy
orzechami. Do każdej miseczki, w której go podamy, wkładamy 1-2 kostki
lodu. Na koniec zupę skrapiamy oliwą i ozdabiamy koperkiem oraz pokrojonymi orzechami włoskimi.
Smażona cukinia po bułgarsku:
Sposób przygotowania
Cukinie oczyszczamy, solimy, oprószamy mąką. Smażymy do 10 minut z obu stron. Jogurt doprawiamy zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Mieszamy i schładzamy. Podajemy cukinię polaną sosem.
Musaka
Składniki:
1.mięso mielone wieprzowe, 0.5kg
2.ziemniaki, 10 szt
3.cebula, 1 szt
4.czosnek, 0.5 główki
5.przecier pomidorowy, mały słoiczek
6.jogurt, 1 duży
7.przyprawy:chili,zioła prowansalskie,papryka słodka,pieprz sól,kminek 8.mielony,vegeta, po 1 łyżeczce
9.jajka, 3-5 szt
Przygotowanie:
1.Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę z wyciśniętym czosnkiem. Wrzucić mięso i dalej smażyć (ok.10 min.). Pokroić w grubą kostkę ziemniaki, dodać do mięsa, dolać troszkę wody i dusić pod przykryciem aż ziemniaki lekko zmiękną (ok.10 min). Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy, przyprawy i dobrze wymieszać.
2.Jogurt (ja robię z jogurtem greckim) dobrze wymieszać z 3-5 jajkami. Mięso wylać do naczynia żaroodpornego lub blaszki. Na górę jogurt roztrzepany z jajkami i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 35- 40 min aż góra się zarumieni. U mnie uwielbiają do tego sałatkę grecką ale może być dowolna.
SMACZNEGO! ;))
Chłodnik i cukinię zrobię na pewno, bo planowałam poszukać przepisów na te dania, a tu prosze, podstawiłaś mi pod nos :)
OdpowiedzUsuńBuziaki z Polski :*:*:* M.
hipnature.blogspot.com
A proszę bardzo ;*
OdpowiedzUsuńJuż taka późna pora a Ja się głodna zrobiłam! Wszystko wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;-)