Obserwatorzy

Jeśli podoba Ci się mój blog dołącz do grona obserwatorów i osób lubujących go na Facebooku, również możesz śledzić mnie w Instagram ;))
Współpraca/e-mail: sgeorgiev@op.pl

If you like my blog, join the observers and people who like it on facebook ;))
Contact me: e-mail/ sgeorgiev@op.pl

sobota, 14 września 2013

SaturdayDinner

Dziś postanowiłam zrobić post kulinarny. Mam dla Was przepis na LECZO Z CUKINIĄ ;)). Jeśli ktoś jeszcze nie ma pomysłu na dobry obiad dla rodzinki zapraszam do skorzystania z przepisu. Jest to bardzo łatwa i smaczna potrawa, a więc do dzieła ;))

Składniki

5 cukinii (młodych, niezbyt dużych)
4  papryki (różne kolory) 

0,5 kg np.szynki wieprzowej, karkówki lub łopatki 
2 duże cebule 
1 por
3-4 pomidory
2-3 marchewki
1/4 kapusty włoskiej
1 pomidory 

3 ząbki czosnku,
natka pietruszki
2 łyżki oleju

1 przecier pomidorowy
Sól, pieprz, przyprawy do smaku np. papryka  słodka, ostra, kostka rosołowa

Sposób przygotowania

1.Papryki, marchewkę i pora myjemy i kroimy w  kostkę. Cebulę również kroimy  w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę - ma być złota i pachnąca.
2. Na drugiej patelni podsmażamy mięso wieprzowe, dodajmy do niego przypraw i mieszamy do czasu aż będzie zarumienione. 
3. Do dużego garnka wrzucamy pokrojone papryki, marchewki, pora i  podsmażoną cebulkę. Chwilę podsmażamy, ciągle mieszając. Potem dodajemy ok. pół szklanki wody, kostkę rosołową i przykrywamy, żeby się dusiło na wolnym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu, pilnując, by się nie przypaliło.
Kiedy papryka i inne warzywa  zmiękną, dodajemy pokrojone w kostkę mięso wieprzowe i znów chwilę dusimy. 

4.Dokładnie mieszamy i dodajemy pomidory, pokrojone na kawałki.
5.Gotujemy całość na wolnym ogniu, aż pomidory się połączą z potrawą.

6.Wrzucamy pokrojoną w grubą kostkę cukinię i czosnek, mieszamy delikatnie. 7.Dusimy całość aż cukinia zmięknie uważając, żeby jej nie rozgotować.
8.Dodajemy do smaku jeden słoiczek przecieru pomidorowego, pod koniec gotowania dodajemy do naszego leczo trochę natki pietruszki i doprawiamy - jak lubimy.
 




















 Smacznego ;))


















14 komentarzy:

  1. Mniam! Uwielbiam leczo, Twoje wygląda pysznie!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam leczo <3

    Pozdrawiam :)
    http://monika-agness.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam! wyglada bardzo apetycznie!

    Kochana moge miec do Ciebie przysluge?

    Czy mozesz kliknac na baner sheinside u mnie na blohu? z gory strasznie Ci dziekuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama robi takie leczo. Cukinia nadaje mu takiej delikatności. Uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ah! pyszności :) uwielbiam takie rzeczy

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam leczo :D ale bardzo pikantne ;)
    no i obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. smacznie to wygląda :)
    dodałam do obserwowanych ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż zgłodniałam, tak apetycznie wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. MNIAM MNIAM!♥ ♥ ♥ ♥cudnie:* pozdrawiam z Gdyni, Ola

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny przepis ;)
    Obserwujemy?
    w wolnej chwili zapraszam do mnie:
    http://moniqueestyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń