Obserwatorzy

Jeśli podoba Ci się mój blog dołącz do grona obserwatorów i osób lubujących go na Facebooku, również możesz śledzić mnie w Instagram ;))
Współpraca/e-mail: sgeorgiev@op.pl

If you like my blog, join the observers and people who like it on facebook ;))
Contact me: e-mail/ sgeorgiev@op.pl

czwartek, 26 września 2013

SushiWorld

Witam wszystkich przepraszam, że dodaje post tak późno ale nie miałam wcześniej czasu żeby go przygotować;(. Z racji tego, że dziś pogoda  
w Rzeszowie była nie za fajna co jakiś czas padało nie udało mi się zrobić zdjęć ze stylizacją... niestety mam nadzieje, że niebawem uda mi się je zrobić. Nie wiem jak Wy ale ja od jakiegoś czasu jestem fanką SUSHI  baaardzo mi posmakowało i kilka dni temu udało mi się go przygotować. Mam dla Was kilka zdjęć oraz przepis jak przygotować SUSHI w domu post będzie nieco dłuższy ale przydatny ;))

Instrukcja robienia SUSHI

Na początek potrzebne rzeczy do zrobienia sushi.

  • ryż do sushi (krótko ziarnisty, klejący się)
  • ocet ryżowy
  • cukier i sól
  • matę bambusową do rolowania
  • ostry nóż bez ząbków (bardzo ważne!)
  • nori - prasowane algi
  • wasabi - zielony, bardzo ostry chrzan - sprzedawany w tubce lub w proszku
  • marynowany imbir, pocięty w cienkie plasterki
  • sos sojowy (ważne, żeby był dobry, polecam kikkoman i yamasa)
  • pałeczki lub palce :-)
  • no i oczywiście zawartość rolek
Ryż
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta (trochę to trwa). Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 30 minut. Płuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:1.2 (ryż:woda) - jakość wody ma duże znaczenia, butelkowa nie będzie przesadą. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.



Sos do ryżu.
Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli (ilości na 0,5 kg ryżu), wszystko mieszamy w małym rondelku i podgrzewamy na malutkim ogniu mieszając do rozpuszczenia (nie gotujemy!). Dodajemy do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.


Składniki
Przy robieniu sushi kluczową sprawą jest jakość składników, muszą być świeże i dobrze przygotowane oraz osuszone (np. papierowym ręcznikiem)


Ryby
Podstawa to ryby. Dobra ryba to klucz do sukcesu.


  • Jak mamy dobre i pewne źródło kupujemy ryby świeże.
  • Nie kupujemy ryb w marketach.
  • Lepiej kupić rybę mrożoną niż nie świeżą.
  • Nie powinno sie jeść na surowo ryb słodkowodnych.
  • Ryby, które są dostępne tylko mrożone np. ryba maślana - kupujemy mrożone, nierozmrażane w sklepie.
  • Węgorza nie jemy na surowo, ma trującą krew.
 
Inne
Awokado musi być miękkie, ale nie za miękkie :-) Awokado szybko dojrzewa jak leży razem z jabłkami (nie to nie są zabobony :-)).
Ogórek - dobrze myjemy, nie obieramy ze skórki, wycinamy miąższ i kroimy na cieniutkie paski.
Wasabi - jeżeli kupiliście je w proszku, zmieszajcie dwie, trzy łyżki wasabi z naprawdę niedużą ilością wody

Do smaku sos sojowy


Zanim zaczniemy sprawdzamy czy ryż na pewno już wystygł i przygotowujemy sobie miseczkę z wodą do maczania palców. Dla późniejszej wygody przygotowujemy wszystkie składniki - kroimy na odpowiednie porcje oraz je osuszamy. Owijamy także matę przezroczystą folią spożywczą. Przed jedzeniem każdemu zjadaczowi dajemy małą miseczkę na sos sojowy, pałeczki (można jeść rękoma), imbir i wasabi. Gotowe sushi podajemy najlepiej na drewnianych, lakierowanych deseczkach, co by porcje sushi się nie przyklejały. 




Maki (jeden z rodzaju SUSHI)
Na 2/3 powierzchni nori układamy ryż, układamy go cienko, tak, żeby prześwitywały przez niego wodorosty. Moczymy często ręce, ryż się klei (przynajmniej powinien :-)), uważamy jednak, żeby nie przemoczyć ryżu i co bardzo ważne nie zamoczyć wodorostów. Dalej, w połowie ryżu, układamy składniki. Następnie, bierzemy na palec NIEDUŻO wasabi i smarujemy nim linię wzdłuż krawędzi wodorostów (po stronie bez ryżu).
Teraz zaginamy matę od dołu w kierunku do środka i dociskamy krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem (zaklejamy zawartość), rolujemy do końca przesuwając matę w górę.
OSTRYM nożem bez ząbków kroimy rolkę na niewielkie części (do zjedzenia na raz). Jest możliwy praktycznie nieograniczony dobór pasujących do siebie składników tworzących smaczne zestawy.

 



















































Uramaki
Do zrobienia tego rodzaju rolek (ryż na wierchu - nori w środku) potrzebujemy foli spożywczej, którą oklejamy matę do zwijania rolek i to tyle jeżeli chodzi o dodatkowe wyposażenie. Obkładamy nori ryżem zostawiając kolo 1/4 nori bez ryżu. Teraz ważna sprawa, odwracamy nori ryżem do maty i wodorostem bez ryżu do dołu (w naszą stronę).
Składniki układamy bezpośrednio na wodoroście dość blisko dolnej krawędzi nori - ważne jest, żeby zostawić tylko tyle nori poniżej położonych składników, żeby przykryć nim składniki, nori po zawinięciu nie może wystawać dalej niż składniki. Dalej standardowo zwijamy rolkę od dołu do góry, ciasno zaklejając zawartość.
Uramaki często podaje się posypane prażonym sezamem, kawiorem, cienkimi plastrami ryby lub awokado. Moje ulubione nadzienie to krewetka, majonez, sałata i awokado w środku oraz łosoś/węgorz na wierzchu.


 My zrobiliśmy Uramaki z sezamem, składniki:
krewetka w tempurze
ogórek
awokado
sezam















oraz Maki składniki:

ogórek lub awokado
łosoś lub tuńczyk













Smacznego! ;))


20 komentarzy:

  1. O i h*j zróbcie mi tez kiedyś takie pychotki !!:)

    pozdrawiam Dragulska ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam sushi i często je robie:) musisz troszkę bardziej formować kształt, poprzez lekkie dociskanie maty, wtedy wyjdą kształtniejsze:) ale i tak wyglądają smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie wiem dlaczego, ale jeszcze nigdy nie jadłam sushi, chyba njawyższy czas spróbować:) ps. obserwuję i gorąco zapraszam na http://myloovelyfun.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Sushi mogłabym jeść dniami i nocami :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sama jeszcze nie próbowałam przygotować, ale po tym poście to może się zmienić :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale Zrobilas mi smakaaaa, napewno wypróbuje przepis u SIebie w domu... Zapraszam do nas częściej a my obowiązkowo obserwujrmy.

    OdpowiedzUsuń
  7. nigdy nie miałam okazji jeść sushi, myślę, że skuszę się nawet na jego przygotowanie :D

    Oczywiście dodaję do obserwowanych i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam sushi :p
    Świetny blog obserwuję i liczę na rewanż :)

    OdpowiedzUsuń
  9. nigdy nie jadłam ale przy tak fajnym przepisie krok po kroku może w końcu spróbuję :)

    Zapraszam Cię w wolnej chwili do mnie jeśli masz ochotę :) może znajdziesz coś co Cię zaciekawi, pozdrawiam gorąco :))

    OdpowiedzUsuń
  10. nie jadłam nigdy ;c
    chciałabym spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie jadłam, u Ciebie wygląda to bardzo profesjonalnie i smakowicie ;-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. ale chciałabym spróbować sushi!:)
    ja już obserwuję,teraz ty;)


    MÓJ BLOG

    OdpowiedzUsuń
  13. Smacznie :)
    Uwielbiam sushi :)
    Follow?
    Fashionlikealife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale mi smaka narobiłaś :D Mniaaam :)
    A już tak dawno nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam uwielbiam Cię ! Już ot tak ! Właśnie zaplanowałam sobie jakiś czas temu że będę uczyła się robić sushi !! I Twój wpis jest mega pomocny !! :D Uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam mniamm ;)

    WIESZ CO NOWEGO U MNIE??

    ZAPRASZAM http://more-fashionnnn.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń