Obserwatorzy

Jeśli podoba Ci się mój blog dołącz do grona obserwatorów i osób lubujących go na Facebooku, również możesz śledzić mnie w Instagram ;))
Współpraca/e-mail: sgeorgiev@op.pl

If you like my blog, join the observers and people who like it on facebook ;))
Contact me: e-mail/ sgeorgiev@op.pl

środa, 6 sierpnia 2014

Muffinki

Od dawna myślałam żeby dodać kolejny kulinarny post, ale nigdy nie mogłam się za niego zabrać bo zawsze coś innego miałam na głowie. Dziś korzystając z tego, że mam sporo wolnego czasu z siostrą postanowiłyśmy zrobić coś szybkiego, kolorowego, pysznego i łatwego. Wybrałyśmy muffinki, które każdy będzie potrafił zrobić. Dodałyśmy różne dodatki np. czekoladę, borówki, wiórki kokosowe, oraz trzy rodzaje posypek do dekoracji z Dr. Oetker ;)) Więc do dzieła! 

     Składniki: Ciasto

    • 125 g miękkiego masła
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • 2 jajka
    • 1 i 1/4 szklanki mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 szklanki mleka

        Przygotowanie:
  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Utrzeć miękkie masło z cukrem i wanilią na białą i puszystą masę (miksować przez 15 minut). Dodawać po jednym jajku, jednocześnie dobrze je miksując. Wymieszać na jednolitą masę z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia (można mikserem na małych obrotach), dodając ją łyżkami na przemian z wlewanym mlekiem.
  • Ciasto nałożyć do papierowych papilotek umieszczonych w blaszce z wgłębieniami. Ciasto będzie zajmować ponad połowę objętości papilotki.
  • Do każdej babeczki dadaj dowolnego składnika może to być czekolada, borówki itp
  • Piec przez 20 minut w 160 stopniach i kolejne 10 minut w 170 stopniach, lub do czasu aż wierzch babeczki się zrumieni, a środek będzie upieczony (sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką, czy ciasto się nie przykleja).           
    Składniki: Krem
    500 ml mleka,
    200 g masła lub margaryny 

    Sposób przygotowania:

    1. Z 500 ml mleka odlać 1 szklankę.
    2. Rozprowadzić w niej zawartość torebki.
    3. Pozostałe mleko zagotować.
    4. Do gotującego się mleka wlać rozprowadzony proszek.
    5. Całość chwilę gotować ,energicznie rozcierając  ewentualne grudki.
    6. Po dokładnym wystudzeniu zmiksować masę z miękkim tłuszczem.







    Mam nadzieję, że muffinki się udadzą. SMACZNEGO! 

8 komentarzy:

  1. zapewne smakują tak jak wyglądają - niesamowicie :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm , pyszne , muszę kiedyś takie zrobić !! ;))
    Świetny blog!
    Zapraszam również do mnie ;)
    http://sytuacjabez.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. najlepsze te sztuczne dodtaki w kremi i popsypce:D
    radze mysleć i czytac etykiety, bo tam jest masa chemii.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety tak jest ale raz nie zaszkodzi :p mała dekoracja musi być :))))

      Usuń
  4. Uwielbiam <3

    Zapraszam do siebie :) sialalala96.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniaaam! Ale pysznie wyglądają! Na pewno zrobię ;-)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak przepysznie wyglądają! <3 Jejku, jak z tumblr! *o*
    Na pewno wypróbuje, uwielbiam muffinki!

    http://itssandrasworld.blogspot.no/

    OdpowiedzUsuń